Budapest egyesítésének 147. évfordulója alkalmából kihirdették a fővárosi elismerő címeket.

Pro Urbe Budapest díjban részesült:  
Fortepan csapata

Budapest egyesítésének 147. évfordulója alkalmából kihirdették a fővárosi elismerő címeket.

Pro Urbe Budapest díjban részesült:

 
Fortepan csapata
A közelmúlt emlékezetét egyedi módon archiváló, értékteremtő és közösségalakító tevékenységéért.

Jankovics Marcell, Kossuth-és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet MűvészeAz animációs mozgóképművészet emblematikus alakjaként teremtett egyedi képvilágáért, grafikusi, illusztrátori, művelődéstörténeti tevékenysége elismeréseként.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza, Semmelweis Ignác- és George Washington-díjas szülész-nőgyógyász, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora
A szülészet-nőgyógyászat területén végzett tudományos tevékenységéért, a lombikbébi program széles körű megismertetésében és nemzetközileg is elismert, országos intézményrendszerré fejlesztésében vállalt szerepéért.

Dr. Kolosi Tamásné Zimányi Zsófia, impresszárió, a Rózsavölgyi Szalon ügyvezetője és művészeti vezetője, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje. Budapest kulturális életében betöltött jelentős szerepéért, színház- és kultúrateremtő tevékenységéért.
 
Meczner János, Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, Érdemes Művész, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje

A magyar bábművészet hagyományainak ápolásáért és megújításáért végzett eredményes munkájáért, kiemelkedő színházvezetői, rendezői és pedagógiai tevékenységéért.

Moór Marianna, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
 A fővárosi színházi élet meghatározó, elismert tagjaként színpadon és filmvásznon nyújtott emlékezetes alakításaiért.

 

Pro Urbe Budapest díjra jogosulttá vált:

Atkári János, Budapest volt főpolgármester-helyettese

A főváros fejlődése érdekében gazdasági és pénzügyi területen, főpolgármester-helyettesként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül.

Sárádi Kálmánné dr., Budapest volt főjegyzője

A főváros érdekében nagyfokú elhivatottsággal, kimagasló szakmai színvonalon végzett közigazgatási tevékenysége elismeréseként.

Dr. Schiffer János, Budapest volt főpolgármester-helyettese
 
A főváros fejlődése érdekében oktatási, kulturális, gyermekvédelmi és idegenforgalmi területen, főpolgármester-helyettesként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül.

Dr. Szolnoki Andrea, Budapest volt főpolgármester-helyettese
 
A főváros fejlődése érdekében egészségügyi, szociálpolitikai és esélyegyenlőségi területen, főpolgármester-helyettesként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül.

Dr. Tiba Zsolt, Budapest volt főjegyzője
 
A főváros érdekében nagyfokú elhivatottsággal, kimagasló szakmai színvonalon végzett közigazgatási tevékenysége elismeréseként.

Vajda Pál, Budapest volt főpolgármester-helyettese
 
A főváros fejlődése érdekében vagyongazdálkodási és városüzemeltetési területen, főpolgármester-helyettesként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül.

 

Budapestért díjban részesült:

Arató György, okleveles építészmérnök, a XIII. kerület nyugalmazott főépítésze, a Főépítészi Életmű Díj kitüntetettje

Budapest épített környezetének alakításáért, védelméért és a felelős építészeti jövőkép kialakítása érdekében a fővárosi, valamint több kerületi önkormányzatnál végzett három évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységéért, kiemelkedő életútja elismeréseként.

Dr. Benkő Jánosné, a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona gazdasági vezetője

Több mint ötvenéves, felelősségteljes, az intézmény pénzügyi stabilitását biztosító szakmai tevékenységéért, az emberi méltóságot tiszteletben tartó, példaértékű hozzáállásáért.

Brutóczky László, a Főpolgármesteri Hivatal Koordinációért, Vagyongazdálkodásért és Humán Területekért Felelős Aljegyző Irodájának vezetője
 
Közel harmincéves, kimagasló felelősségtudattal és szorgalommal végzett közigazgatási munkájáért, vezetői tevékenysége elismeréseként.

Erdős Virág, József Attila-díjas író, költő

A társadalmi problémákra érzékenyen reflektáló alkotómunkája, a közéleti költészet megújításában játszott szerepe, sajátos költői hangja elismeréseként.

Galkó Balázs, színművész

Végtelen humanizmusáért, társadalmi érzékenységéért, a kultúra iránti olthatatlan szeretetéért, a színjátszás megújításában játszott szerepéért.

Garay Klára, Podmaniczky-díjas városvédő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökségi tagja

A főváros, különösen a Városliget természeti értékeinek

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

Forrás: budapest.hu

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...

A címlapról

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.