Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az infrastruktúra fejlesztése áll kiemelt helyen.

A kerület infrastrukturális beruházásainak egyik fontos eleme új járdák építése és a régiek felújítása, amit az önkormányzat kilencedik éve tartó járdafelújítási programjában saját maga finanszíroz. Ebben az időszakban a kerület 101 kilométer új, illetve felújított járdával lett gazdagabb.

A járda a közterületnek olyan része, amelyet még az autósok is igénybe vesznek olykor, amikor kiszállnak a járművükből. Az időseknek, a babakocsival közlekedő kismamáknak és a közösségi közlekedést igénybe vevőknek pedig mindennapi terepük, így egyáltalán nem mindegy, hogy a járdák felülete mennyire elhasználódott, feltöredezett vagy kátyús. A Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 2011-ben útjára indított járdafelújítási program keretében az önkormányzat a korábbról örökölt rossz állapotú járdákat igyekszik már kilencedik éve felújítani, illetve újakat is építeni.


Első helyen

Év végi interjújában Ughy Attila a jövőépítés legfontosabb programpontjai között említette, hogy 2019-ben kiemelt helyet kap az infrastruktúra fejlesztése: „Jelenleg az infrastruktúra-fejlesztés áll kiemelt helyen, aminek révén folytatjuk a járdaépítési és a kerületi úthálózat-felújítási programot, és javítjuk a közösségi közlekedés feltételeit.” 
Hogy erre van is igény, azt a bp18.hu weboldalon hónapok óta tartó felmérés igencsak igazolja. Ott arra a kérdésre válaszolhatnak még most is a helyi lakosok, hogy a közelmúlt kerületi fejlesztései, beruházásai közül melyiknek örülnek a legjobban. A szavazásban magas – április közepén csaknem 63 százalékos – aránnyal a járdák, utak felújítása szerepel az első helyen.


Aszfalt és térkő

Mint azt már többször is megírtuk, a 2011-ben elkezdett járdaprogram ebben az esztendőben is folytatódik. Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy jelenleg mintegy 620 kilométer aszfaltozott járda van a kerületi önkormányzat kezelésében. A járdafelújítási program keretében 2016-ban 14 kilométer járdát újított fel az önkormányzat, 2017-ben 20 kilométert, 2018-ban pedig újabb 24 kilométernyi járda rekonstrukciója valósult meg. 
A felújított járdák nagyobbik része aszfaltburkolatú, néhány kilométernyit pedig térkőburkolattal láttak el. Gyakori eset, hogy az utcákban élő fák gyökerei megemelik a járdát, ami egy mérték után balesetveszélyessé válhat. Az aszfaltozott szakaszokon a stabilitás és a gyökérállóság növelése érdekében 8 centiméter betont terítenek az aszfaltréteg alá.


Gondos ütemezés

Lévai István Zoltán hozzátette, hogy a járdaprogram 2011. évi kezdetétől napjainkig több mint 101 kilométer hosszú járdát építettek vagy újítottak fel a kerületben. 
– Az átépítendő szakaszok tervezésénél mindig figyelembe vesszük a lakossági bejelentéseket, amelyek érkezhetnek a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. ügyfélszolgálatára, valamint a körzetek önkormányzati képviselői is tehetnek javaslatokat. Ezekből az információkból igyekszünk a lehető legjobb ütemezést kialakítani ahhoz, hogy hol mennyi járdaszakaszt építsünk vagy újítsunk fel. A veszélyes járdaszakaszok természetesen prioritást élveznek.


Főváros és közüzemek

Az alpolgármester elmondta, hogy idén 16 kilométer hosszú járda készül el. Nagy figyelmet fordítanak a kerület azon részeire, utcáira, ahol eddig egyáltalán nem volt járda. A cél az, hogy minden utcában legalább az egyik oldalon lehessen járdán közlekedni, ennek megfelelően tervezik a program egyes elemeit. 
A járdafelújítási program nem érinti a Fővárosi Önkormányzat kezelésében levő főútvonalak mentén húzódó járdaszakaszokat, azokat az út kezelője építi át, ha meghibásodnak. Az elmúlt években épített és felújított 101 kilométer tehát csak a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata által finanszírozott rekonstrukciót foglalja magában, ezen felül további járdák újulnak meg mindannyiszor, amikor az útpálya mellett a járdát is érintő közműfelújítási munkát végeznek, mert ilyenkor a közszolgáltató cégnek mindig helyre kell állítania a felbontott szakaszt.

Forrás: bp18.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

A főváros XVI. kerülete idén mintegy 1,2 milliárd forintos állami támogatást szerzett földutak aszfaltozására – közölte a kerület polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Szeptember 4-én délután Rákoskeresztúr Fő terén is helyet kapott egy napjainkban igen közkedvelt városmarketing elem: Rákosmente látványos városfelirata.
Rákosmente Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes lombzsákosztást szervez annak érdekében, hogy a XVII. kerület lakói környezetbarát módon szabaduljanak meg a felesleges...
„Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a...
Kovács Péter polgármester köszöntötte Dr. Bálint Györgyöt, vagy ahogy az egész ország ismerő őt Bálint gazdát, 100. születésnapja alkalmából.
A Kőbányai Önkormányzat által működtetett napközis nyári táborban mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhatnak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően.
Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban.
Önkormányzatunk és a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) vezetői, valamint számos cinkotai érdeklődő jelenlétében június 5-én átadták a Cinkotai Egészségházat.
Rákosmente Önkormányzata a közútfejlesztések mellett a gyalogjárdák felújítására, biztonságossá tételére is nagy figyelmet fordít, így a közelmúltban 26 helyszínen fejeződtek be a gyalogosok...
Immár harmadik alkalommal rendezték meg kerületünkben a Távírótörténeti Konferenciát, melynek helyszíne a Podmaniczky-Vigyázó Kastély oldalszárnya volt.
Több száz kisgyermeket emeltek szüleik, nagyszüleik a magasba május 11-én, a Heltai téren megrendezett Liget Pikniken.
A véletlennek köszönhetően a Humusz Szövetség segítségével Szász József alpolgármester találkozott egy környezettudatos kerületi diákkal, Szabó Bencével, aki az Erzsébet-ligetben lévő Budapesti...
A XVI. kerületi Önkormányzat 2018-ban sikerrel pályázott a Határtalanul! program Kárpátaljai szolidaritási alprogramjára.
A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., társadalmi felelősség vállalása részeként a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetével a tavaly szeptemberi siker után ismételten véradást...
Óriási sikerrel debütált, rengeteg embert vonzott a Pesti út 29-37. számú lakótömbök közötti zöldterületen, a tíz emeletes Garzonházak tövében, első alkalommal megrendezett kétnapos Rántott Hús...
Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját. A 21. századi attrakció mellett a kőbányai Újhegyi sétány a múltat sem feledi, a helyiek összetartozását apró...
Április 24-e óta két díszgalagonya ékesíti a megszépült és kibővített Újlak játszótér környékét. A rózsaszín lombú növényeket a FŐTÁV Zrt. ajánlotta fel a Föld Napja alkalmából.
Letették annak a különleges térnek az alapkövét, amely országos mintaprojektként valósul meg Kőbánya és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) összefogásaként. A kőbányai Legyen Tered elnevezésű...

Még több hír Dél-Pestről

Soroksári cég, az idén 37 éves OPTOVED Mérnöki Kft ügyvezetője: Lengyel Zsuzsánna lett a VOSZ Év Vállalkozója.
Az Aszódi úti lakótelepen működő Árvácska Idősek Klubja új klubhelyiségét avatták fel az Osztag utca 17. szám alatt, melyet Bácskai János polgármester és Sajó Ákos önkormányzati képviselő, a József...
A Zöldike játszótér és közpark-felújítási program újabb állomásaként átadták a felújított Mihálkovics utcai játszóteret október 9-én.
Idősek, egészséges és fogyatékos gyerekek együtt ültettek nárciszokat a József Attila lakótelepi Nyúldombon, hogy kifejezzék együttérzésüket a gyógyíthatatlan rákbetegek iránt. A Magyar Hospice...
Különleges játszóteret vehettek birtokba október 10-én a ferencvárosiak: a Zöldike program keretében felújított, Tűzoltó és Liliom utca sarkán lévő Tűzliliom parkot. Az egymás mellett kialakított...
Újabb szakaszához érkezett a csepeli önkormányzat kiemelt beruházási projektje, az út-, járda- és csapadékcsatorna-építés a kerületben. Ezúttal a Királyerdő út első ütemének építését fejezték be.
Ott, ahol a környék legpiszkosabb csarnokai láthatóak, s ahová idegeneknek belépni tilos, ma is működnek öntödék az egykori Csepel Művek területén. A gyáregységet hajdan Csepel Vas- és...
A csepeli önkormányzat idén is köszöntötte az arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő házaspárokat. Tíz pár erősítette meg újra ötven, illetve hatvan évvel ezelőtt tett házassági esküjét. Az...
Valamennyi korosztály jól szórakozhatott a huszadik főzős és kóstolós fesztiválon, de a sokféle nagyi főztje mindent vitt a szeptember 6-7-i rendezvényen.
A Bakáts Feszt szeptember első hétvégéjén humorral, borral és nagykoncertekkel indította az őszi fesztiválszezont. A rendezvény három napja alatt 10 helyszínen közel 60 programmal várták a...
Látványos felújítás történt a Thaly Kálmán utca 19. szám alatti Csicsergő Óvodában a nyári szünet alatt: önkormányzati forrásból teljes egészében megújult az intézmény játszóudvara. A gyerekek...
A 2011-ben Törökországban alapított JLSbi Reklámügynökség megnyitotta első irodáját Magyarországon.
A török nagykövet Ahmet Akif Oktay Ferencváros polgármesterét, Bácskai Jánost kereste fel a kerület polgármesteri hivatalában.
A Berzsenyi utcai felnőtt háziorvosi rendelő felújítására ugyan pályázott Kispest, de erről döntés még nem született, így a 23 millió forintos beruházást az önkormányzat önerőből végzi.
Idén is ingyenes füzetcsomaggal próbálja segíteni az önkormányzat a kispesti családok zökkenőmentesebb tanévkezdését.
A kormánydöntés tavaly novemberben született, augusztus 10-i dátummal pedig megjelent a támogatott uniós projektek adatbázisában egy átfogó feladat 13,7 milliárd forintos keretösszeggel, amely az...
A kívül-belül megújult Táncsics Mihály utcai rendelőben a megszokott rendelési időben dolgoznak tovább azok a háziorvosok, akik a felújítás idején – ideiglenesen – a gyári rendelőben voltak. A...
Szkakandi Mudi Márta kollázsaiból nyílt kiállítás az Erdei Éva Galériában augusztus 11-én. A vendégeket Erdei Kvasznay Éva művészetszervező képzőművész köszöntötte, a tárlatot Kopócsy Judit...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó