A Bikram-jóga

Az érkező mínuszok elől nagyon jó lesz bemenekülni a jól befűtött jógastúdióba, a bikram jógát egyre több helyen emelik be a kínálatukba. Nem is meglepő, hisz egyre népszerűbb a lazítani vágyók körében, sokan hot-jógaként emlegetik. Különlegessége, hogy a gyakorlatokat 38-40°C-ra felfűtött teremben végzik, melyben a páratartalom 40% körüli. A meleg csökkenti a sérülés kockázatát, növeli a szövetek nyújthatóságát, hatására fokozódik a keringés, nő a pulzus, ezzel növelve a gyakorlatok intenzitását. A melegre a zsírszövetek is reagálnak, jóval több zsírt égetnek a gyakorlatok, mintha a fűtetlen teremben végeznénk őket.

Fokozottabb az izzadás, ezáltal a méreganyagok kiválasztása is jóval hatékonyabb, de pont emiatt fokozottan kell figyelni a helyes folyadékpótlásra. Az órák 90 percesek, a hő kezdetben arra szolgál, hogy nagyobb biztonsággal végezhessük a nyújtásokat és a csavarásokat, és elkerüljük a sérüléseket, majd azért jó, mert megtanuljuk a tudatosságot a hajlékonyság növelésében és a légzésben.

Az infrabringa

A biciklizést hatékonyabbá tehetjük, ha a klasszikus kétkerekű helyett az infrasugarakkal felszereltet választjuk. Az infrabringás edzés harminc percet vesz igénybe alkalmanként, és egy edzőcipőn, törölközőn és némi folyadékon kívül nincs is szükségünk másra. Amellett, hogy a biciklizés fejleszti az izmokat, az infrasugaraknak köszönhetően hatékonyabb lesz a méregtelenítés, felgyorsul az anyagcsere, feszesebbé válik a test, és pár alkalom után már centikben mérhető a különbség a korábbi méreteinkhez képest.

Az infravörös sugárzás jelentősen elősegíti a fogyást, mivel rendkívüli módon képes csökkenteni a testzsírt. A sugarak áthatolnak a legfelső bőrrétegen anélkül, hogy felmelegítenék azt, és az alatta lévő zsírszövetben eljutnak a véredényekhez. Ezek felmelegednek és kitágulnak, ennek következtében a zsírszövet vérellátása javul, és a zsírsavak könnyebben mozognak. Egy friss kutatás szerint a kísérleti személyek közel 50%-ánál volt tapasztalható hat és tíz kiló közötti súlycsökkenés négy héten belül, ehhez pedig elegendő volt heti két-három infrabringás edzés.

A Beautyrobic

A különleges aerobic óra 28-32 fokos teremben, kisebb csoportokban zajlik, általában valami pörgős, latinos zenére. A forró levegő intenzívebbe teszi a zsírégetést és a méreganyagok távozását a szervezetből, így nem csak hatékony fogyasztó, de szépíti is a bőrt.  Csakúgy, mint a másik két bemutatott edzésnél, itt is segít elkerülni a sérüléseket a meleg, miközben csak úgy olvadnak a zsírpárnák. A beautyrobic edzések elsősorban a csípő, a derék, a has, a hát és a fenék területére koncentrálnak, ezek formálása az óra alapja.

Hogy rásegítsenek a meleg hatására, az edzések előtt speciális zsírégető olajjal kenik be a problémás testrészeket, hogy még jobban reagáljanak a zsírszövetek a mozgásra. A 30 fok körüli teremben csak lassabb mozgásokat végeznek, nincsenek a klasszikus aerobic órán tanult ugrások, szökdelések. A hőségre már napközben érdemes készülni, ajánlott napközben jóval több vizet inni, mint egyébként, és a beautyrobic előtt két órával már ne együnk semmit.

 

Forrás: purecom, Geoway