A 21. század kihívásaira a nőknek frappáns válaszai vannak: maradj egészséges, inspirálódj, hogy ösztönözhess másokat, szánj időt magadra és mutass példát! A női sokszínűséghez igazítottuk a távokat is, mindenki megtalálta kedvének és a kondíciójának megfelelőt.

Május 27-én új helyszín, a Népliget volt a díszlete az ország legszebb futóeseményének, a 23. Aldi Női futógálának.

A délelőtt a 2,5 km-es táv uralta, 3 különböző futammal. Az egyéni indulók mellett az iskolások évről évre növekvő számban neveznek. A harmadik futam a gyaloglóké volt, és köztük volt a nap legidősebb nevezője, a 80 éves Fodor Albinné.

Az eseményt idén sem hagyta ki Béres Alexandra, hiszen a bemelegítés kiemelten fontos része a futásnak, felkészíti a testet és a lelket a futásra.

A déli harangszó előtt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony sütötte el az 5 km-es futam rajtdudáját és elmondta: „Nagyon örülök, hogy Budapesten van ez a nőknek szóló hangulatos sportesemény, bízom benne, hogy ez kedvet csinál sok hölgynek a mozgásra”. Perjés Fanni, a Beac atlétája szakította át a célszalagot, 18:51 perces idővel nyerte a futamot.

Filó Edit klarinét- és fuvolaművész, előző éjszaka még Debrecenben lépett fel, de fáradtsága ellenére sem tudta kihagyni a mai futást. "Életem első versenye egy női futógála volt, és ott éreztem meg, hogy nemcsak futni szeretek, hanem gyorsan futni". Heti 5-6 alkalommal húz futócipőt és a mai futamban a 6. helyen végzett.

Hogy a férfiak se maradjanak ki a jóból, hirdettünk olyan versenyszámokat, melyen ők is elindulhattak. A 3*2 km-es váltóban nevezhettek, így nem csak a pálya széléről segíthették szurkolásukkal a hölgyeket.

A női színházi világ 4 csapattal is megmutatta, hogy a színpadi munkához a tehetség mellett komoly kondíció szükséges. A Madách Színház, a Vidám Színpad, a Duna művészegyüttes és a Budapesti Operettszínház művésznői példamutatóan helyt álltak a futópályán is, a rögtönzött „színházi” bajnokságot a Budapesti Operettszínház boldog triója nyerte.

Az apróságok ebéd utáni pihenőidejét megvárta a 600 méteres Családi Futam rajtja, melyet Novák Katalin államtitkár asszony indított. Ő nem csak a rajt ellövőjeként vett részt az eseményen, hanem Illés Boglárka helyettes államtitkár asszonnyal párban neveztek a 10 km-es távra.

A Női Futógála klasszikus futószáma, a „Női Tízes” 2018-ben is a legnépszerűbb táv volt, a mezőny közel 5 percen át rajtolt. Bakonyi Fruzsina fantasztikus tempóban futott végig és 37:06-as idővel nyert.

A Női Futógála remek alkalmat adott arra, hogy rendkívüli kutatást indítson a BSI és a 21Nő az egészségügyért alapítvány a nők és a futás témában!

Bármilyen életterület által támasztott kihívásról is legyen szó, az utóbbi 10 évben – kortól függetlenül - egyre több magyar nő választ a feltöltődésre, kikapcsolódásra, illetve inspirálódásra egyszerű, egészséges és sportos megoldást: a futást. A félmaratonon való részvételük 2008-2017 között megötszöröződött, míg ugyanezen időszakban a maratoni futásokon való indulásuk háromszoros növekedést mutat. Ez rendkívüli eredmény: éppen ezért a BSI és a21 Nő az egészségügyért alapítvány közösen elkészíti az első kutatást a nők és a futás témában.

 „Szeretnénk felmérni, hogy ki miért-milyen okból és hány éve fut; milyen lehetőséget jelent számára a futás, milyen helyzetekben nyújtott számára pozitív megoldást egy hosszabb-rövidebb táv teljesítése. A válaszadók hozzájárulnak ahhoz, hogy minél átfogóbb képet kapjunk arról, hogy ki miért dönt a futás mellett”- fogalmazott Kertész Éva, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány ügyvezetője. 

A BSI örömmel felkarolta, támogatja az alapítvány kezdeményezését. „Nagyon örülünk, hogy a BSI egyik legszebb eseményén, a 23. ALDI Női Futógálán ilyen exkluzív kutatás indul útjára, kíváncsian várjuk az eredményeket. Mi is látjuk, hogy az utóbbi 10 évben egyre több nő áll rajthoz, egyre magabiztosabban teljesítenek, és büszkék vagyunk, hogy egyre több női futó nagykövetünk is van, általuk ugyanis a futás, mint pozitív példa és közös hobbi jelenik meg a nők hétköznapjaiban.” – mondta Kocsis Árpád, ügyvezető versenyigazgató a BSI részéről.