Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

HAVI MŰSOR – 2019. szeptember

9. hétfő

19:00

Fonó Session Összes – nyitó alkalom: padkaporos, gyimesi, ír, moldvai, ős jam session, görög

ingyenes

10. kedd

19:00-21:00

21:00

Tánctanítás: Felcsíki táncok

Fonó Session: vonós örömzene

1000 Ft

ingyenes

11. szerda

20:00

Fonó Szerda nyitó táncház:

Góbé, PásztorHóra, Fokos zenekar

1000 Ft

16. hétfő

20:00

Fonó Session: padkaporos, ír, ős jam session

ingyenes

17. kedd

19:00-21:00

20:00

 

21:00

Tánctanítás: Felcsíki táncok

Voicingers: Karnas Formula (PL/HU), utána jam session

Fonó Session: moldvai

1000 Ft

elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

ingyenes

18. szerda

20:00

Fonó Szerda: Bajkó és Ördöngös zenekar táncház

1000 Ft

19. csütörtök

20:00

Voicingers: Manu Domergue's Pebble In The Shoe (PL), utána jam session

elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

20. péntek

20:00

Berka együttes moldvai és vonós táncháza

1000 Ft

21. szombat

20:00

Voicingers: Veronika Harcsa Voicingers Special (PL/HU), utána jam session

elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

23. hétfő

20:00

Fonó Session: padkaporos, gyimesi, görög

ingyenes

24. kedd

19:00-21:00

21:00

Tánctanítás: Felcsíki táncok

"Revival adatközlők" - Hungarian FolkEmbassy klubestje

1000 Ft, 20:30 után 500 Ft

25. szerda

20:00

Fonó Szerda: Góbé és PásztorHóra táncház

1000 Ft

26. csütörtök

20:00

Kamaracsütörtök - JAP trió (Juhász-Ajtai-Porteleki)

ingyenes

27. péntek

20:00

Gypo Circus, Moonshine Bros

elővételben: 800 Ft, a koncert napján 1000 Ft

28. szombat

18:00

20:00

Kamasz Táncház

Dresch Vonós Quartet, Chalga

ingyenes

elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

30. hétfő

20:00

Fonó Session: padkaporos, ír, ős jam session

ingyenes

 

Rendszeres programok:

Ringató – kisgyermekkori zenei nevelés –csütörtökönként 09.00, 09.45, 10.30 és 11.15-től. Első foglalkozás: szeptember 12. csütörtök.

Babszem Táncegyesület foglalkozásai kedden és csütörtökön 16.00-18.00. Első foglalkozás: szeptember 10. kedd.

 

Tánctanítás - Táncanyag: Felcsíki táncok

Keddi táncalkalmainkra olyan kezdő és haladó táncosakat várunk, akik tánctanfolyam keretében szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy tájegység táncát illetően. A tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, majd egy közös énektanulással és élő zenés össztánccal zárul. Várunk minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül.

 

Tanított táncanyag: Felcsíki táncok

A székelység táncainak régiesebb vonásait őrzi Felcsík, mely Csíkszeredától északra, a Bogáti szoros és Balánbánya között terül el. E vidék táncait a kemény ritmikusság és a játékosság egyaránt jellemzi. Valamikor egész Felcsíkon hegedűvel és gardonnal muzsikáltak, később került be a zenekarba a hegedű-kontra, majd a bőgő, mely a gardon szerepét vette át.

Jegyár 1000 Ft

 

Fonó Session: padkaporos, ír, moldvai, gyimesi, ős-jam session, görög, vonós

Kötetlen, közösségi örömzenés alkalmak „Fogd a hangszered, és csatlakozz!” jeligére. Ingyenesen látogatható Fonó Session sorozatunkhoz kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

Minden hétfőn padkaporos alkalmak Havasréti Pál vezetésével és a Magyar Tekerőzenekar tagjaival. A Pesti Csángók Baráti Társasággal együtt szervezzük a gyimesi örömzenéket, az ír sessionökön várjuk a jigek, reelek és egyéb tradicionális ír táncdallamok szerelmeseit. Debreczeni-Kis Helgával és Korsós Kingával moldvai estéket tartunk. Nagy sikere van a Geröly Tamás által vezetett ős-jam sessionnek, amely a Bevezetés a Jazz Komplexitásába alcímet viseli, ahol - mint egy afrikai falu közössége a tábortűz körül – körtánc formában figyeljük és teremtjük meg a lüktető ritmusokat. A görög zenés estéket Varga Veronika énekesként és Georgios Moysidis hegedűsként fogja össze, a vonós örömzenék házigazdája Porteleki László.

A belépés ingyenes!

 

Fonó Szerda táncház

Szerdai táncalkalmainkon a táncházé a főszerep! Minden héten két zenekar lesz vendégünk, akik egész este húzzák a talpalávalót. A Góbé és a PásztorHóra zenekarok kétheti rendszerességű moldvai és vonós táncházával, valamint a legkiválóbb budapesti, vidéki vagy épp határon túli táncházi bandák muzsikájával várunk minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül, tánctudástól függetlenül!

Jegyár: 1000 Ft

 

Szeptember 11. Nyitó táncház – Góbé, PásztorHóra és Fokos zenekar

Góbé zenekar

Rigó Márton (hegedű), Csasznyi Imre (tambura, ének), Egervári Mátyás (cimbalom, tambura), Vizeli Máté (brácsa), Timár Márton (bőgő) Táncokat tanít: Vizeli Dániel

PásztorHóra

Bergics András (hegedű, duda), Újházi Ádám (hegedű), Szlama László (koboz), Egervári Mátyás (cimbalom, duda), Okos Gergely (dob)

Fokos zenekar

Cseszák Zsombor (hegedű, cimbalom), Jovánovity Péter (nagybőgő, ütőgardon), Szabó András (hegedű, basszprímtambura), Szerda Balázs (brácsa, tamburakontra)

 

 

Szeptember 18. Bajkó és Ördöngös táncház

Bajkó Zenekar

Kálmán Bence (hegedű), Horváth Balázs (hegedű), Weingart Csaba (brácsa), Varga Balázs (bőgő)

Ördöngös zenekar

Miklósi Hunor (hegedű), Szabó Bence (hegedű), Filep Zoltán Balázs (brácsa), Szigeti Nimród Szilamér (brácsa), Szabó Szilárd Sándor (nagybőgő) Táncokat tanít: Kiss Zsolt

Berka együttes moldvai és vonós táncháza

Immár tizenegyedik éve tartja rendszeres táncházát a Fonóban minden második pénteken a Berka együttes. Két teremben párhuzamosan zajlik a táncház: a nagyteremben moldvai, az előtérben vonós táncházat tartunk. Várunk Téged is sok szeretettel, akár táncolni szeretnél, akár csak a muzsikát akarod élvezni!

Jegyár: 1000 Ft

Kamasz Táncház a Sarjú Bandával

A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várjuk. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. Tánctanárok: Bacsó Lilla és Darabos Péter, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai

A belépés ingyenes!

Voicingers

A Voicingers Fesztivál ötlete Lengyelországban született meg azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a legszínesebb és legautentikusabb, előremutató és friss zenei projektekbe. A fesztivál központi motívuma az improvizáció, amely a zenélés folyamatosan virágzó és megújuló formáinak kulcsa. A Voicingers Fesztivál népszerűsíti és támogatja a szakma fiatal képviselőit, segíti mindazokat, akik számára fontos a zene, mint önkifejezési mód.

 

Voicingers koncertek

Karnas Formula

Grzegorz Karnas (PL) – ének, Jana Bezek (SVK) – zongora, Mateusz Szewczyk (PL) – bőgő,

Dés András – dob, ütőhangszerek

Jegyár: 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

 

Manu Domergue's Pebble In The Shoe (PL), utána jam session

Manu Domergue (FR) – ének, mellofónium, Mateusz Szewczyk (PL) – bőgő, Grzegorz Masłowski (PL) – dob

Jegyár: 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

 

Veronika Harcsa Voicingers Special (PL/HU), utána jam session

Harcsa Veronika – ének, Kuba Mizeracki (PL) – gitár, Mariusz Praśniewski (PL) – bőgő, Grzegorz Masłowski (PL) – dob

Jegyár: 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

 

 

"Revival adatközlők" - Hungarian FolkEmbassy klubestje

A táncházmozgalom hagyományőrző mesterei – adatközlői - sorra költöznek az égi táncházakba... Olyan mesterekkel beszélgetünk a táncházmozgalom virágkoráról, akik első kézből szívták magukba annak a paraszti környezetnek a világát, amelyben táncaink, dalaink születtek. Az általuk közvetített történetek, élmények, tapasztalatok mindnyájunk számára útmutatással szolgálhatnak.

A Junior Prima díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály vezetett Hungarian FolkEmbassy 2011 óta működik azzal a céllal, hogy nemzetközi vonatkozású programokhoz adja hozzá a feldolgozatlan vonós magyar népzene értékeit.

Fontos számukra, hogy nemzetközi körben mutassák meg, hogy a különböző korok európai hagyatéka hogyan él tovább a magyar népzenében, néptáncban.

A zenekar tagjai: Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű), Könczei Bálint (brácsák), Lakatos Dávid (bőgő), Jobbágy Bence (cimbalom), állandó közreműködők: Kubinyi Júlia (ének), Bede Péter (fúvós hangszerek)

Jegyár: 500 Ft

 

JAP trió (Juhász-Ajtai-Porteleki)

A zenekar a régizenét gondolja újra - annak belső összetartó erejét megtartja, s a vázon keletkező rétegeket kitölti szabad improvizációval. Ezek a kortárs reflexiók nem is teljesen idegenek a régizenétől. A muzikológia közhelye, hogy a barokk és reneszánsz zene immanens része volt az improvizáció. Ez az improvizáció akkor - egységes zenei köznyelv lévén - valójában nem is sokban különbözött a komponált zenétől... Emellett fontos, hogy nem egy zeneszerző számított avantgárdnak a maga korában. A trió alapvetően azon dolgozik, hogy hogyan tudja a régizenét újragondolni, kortárs, improvizatív elemekkel egy koherens egészként újraalkotni.

Juhász Orsolya (ének), Ajtai Péter (nagybőgő), Porteleki Áron (dob, brácsa)

A belépés ingyenes!

 

Gypo Circus

2011 őszén öt, gyökeresen eltérő zenei és társadalmi háttérrel rendelkező muzsikus létrehozta"Gypo Circus"-t. A szegedi zenekar új színt hozott a már elcsépeltnek hitt, hazai folk-ska-punk vonulat palettájára. Felületes szemlélőnek talán egy újabb Ocho Machónak tűnhet a produkció, ám valójában itt teljesen más ízek, életérzések bukkannak fel. A banda három legfőbb erénye: lenyűgöző zenei tudás, komoly refrénkomponáló tehetség, príma szövegek. A tagok régi álma volt egy olyan hangzás létrehozása, ahol a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk találkozik.

"Volt, aki sírt, többen még mindig ott állnak és tapsolnak, pedig már pár napja vége a koncertnek."

Jegyár: elővételben: 800 Ft, a koncert napján 1000 Ft (a belépő a Gypo Circus és a Moonshine Bros koncertjére is érvényes)

 

Moonshine Bros

"Experimental Balkan Country-punk acoustic core. A zenei csapás amin Lemmy eljut Pongo-Pongo szigetére!"

Jegyár: elővételben: 800 Ft, a koncert napján 1000 Ft (a belépő a Gypo Circus és a Moonshine Bros koncertjére is érvényes)

 

Dresch Vonós Quartet

A Dresch Quartet évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft (a belépőjegy a Dresch Quartet és a Chalga koncertjére is érvényes)

 

Chalga

A Chalga zenekar két lemez és pár év szünet után 2018-ban újra-aktiválódott, némileg más felállásban, és más hangszerekkel. "Felvettünk három régi és három új számot, ezen keresztül mutatva meg, hogy miképpen szólnak a régi számok az új hangszereléssel, és hogyan szólnak az új számok, kijelölve az új hangzást: kicsit kevesebb tradicionalitás, helyette vannak másféle izgalmak - de ennek felfedezése már a hallgató dolga."

Fekete Bori (ének), Horváth Móni (szaxofonok, kaval, fuvola, ének), Kuczera Barbara (hegedű, ének), Takács Szabolcs (basszusgitár, bőgő), Szegő Dávid (dob), Zagyva Tamás (gitárok)

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft (a belépőjegy a Dresch Quartet és a Chalga koncertjére is érvényes)

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Hogyan kerüljük el szülőként a kiégést, vagy épp hogyan változtathatjuk meg a világot napi egy étkezéssel? Ehhez hasonló, mindennapos és egyre többeket foglalkoztató kérdésekben segítenek a Hórusz...
Kalandozás a múzeum épületében zárás után A kíváncsi és vállalkozókedvű látogatóknak 100 perces útjuk során interaktív lehetőséget kínálunk, hogy zárás után fedezhessék fel a múzeum évszázadainak...
Időpont: 2019. 01. 30., 19:00 Helyszín: Koreai Kulturális Központ ( 1023 Budapest, Frankel Leó út 30-34.) A koncert ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges.
Újra Óbudai Futófesztivál és Családi Nap!
A Fővárosi Közgyűlés díjmentes utazási lehetőséget biztosít a nyilvántartásba vett budapesti álláskeresők számára.
Sajtóértesülések szerint 2020-ban a NAV visszamenőleg is ellenőrizni fogja a CSOK jogosultságot.
Ez év elejétől a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a magyar borral kapcsolatos egységes állami kommunikációért és a borturizmusért felel, míg az Agrárminisztérium (AM) irányítása alatt működő...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó